Enpäs ole tänne blogiin vielä kirjoittanut mitään ruokavaliostani. Aloitetaan vaikka siitä, että minä en laske kaloreita. En suostu siihen, vaikka neuroottinen osa minusta sitä kovasti haluaisikin. Omistan kyllä ruokavaa'an (löysin sellaisen uutena kirpparilta, 5€!), mutta käytän sitä suhteellisen harvoin. Olen perimmäiseltä luonnoltani hyvin järjestelmällinen ja tiedän, että jos alan laskea kaloreita niin sitten en muuta osaa enää ajatellakaan. Haluan, että ruoka on ruokaa, ei numeroita

Alkuvuodesta luovuin lihan syömisestä lähes kokonaan (olen viimeisen 3kk aikana syönyt lihaa kahdesti) ja päätin jatkaa elämääni pescovegetaristina. Eli syön siis kasvisruoan lisäksi kalaa ja äyriäisiä, maitotuotteita ja kananmunia. Olen aina pitänyt paljon kasvisruoasta, mutta jotenkin sitä ei tullut laitettua kuin korkeintaan kerran pari kuukaudessa. Lopulta päätin, että jos luovun lihansyönnistä, on minulla jotain motivaatiota laajentaa repertuaariani kasvisruoan saralla, ja hyvin on tuo suunnitelma toiminut! 

Ehkä tärkein suuntaviiva omassa ruokavaliossani on kuitenkin se, että pyrin syömään puhdasta, mahdollisimman vähän käsiteltyä ruokaa. Tähän muutokseen sain lopullisen sysäyksen luettuani Mats-Eric Nilssonin Petos lautasella ja Michael Pollanin Oikean ruoan puolesta -kirjat. En halua syödä "ruoankaltaisiavalmisteita", joten einekset ja muut pitkälle jalostetut ruoka-ainekset olen julistanut pannaan. Onneksi olen jo vuosia sitten tottunut laittamaan itse ruokaa, joten kokkaaminen ei aiheuta sen suurempia ongelmia tai muutoksia. 

Tyypillisenä päivänä aikana syön siis jokseenkin näin:

kaurapuuroa, maitorahkaa, hedelmiä (mitä nyt milloinkin on sesongissa, tällä hetkellä verigreippiä ja appelsiineja), kasvis/kalaruokaa (papuja, tomaattia, kaalia, herkkusieniä, porkkanoita, punajuuria / seitiä, tonnikalaa, lohta, katkarapuja), kohtuullisesti nopeita hiilihydraatteja (riisiä tai pastaa, harvemmin perunoita), ruisleipää, pähkinöitä tai siemeniä, rasvatonta tai kevytmaitoa ja kahvia.

"Herkuista" pitää vielä sanoa sen verran, että en varsinaisesti kiellä itseltäni mitään, mutta jätettyäni ruokavaliostani pois pitkälle käsitellyt valmisteet, en ole sipsejä ja karkkeja juurikaan edes kaivannut. Jos haluan herkutella, teen herkkuni yleensä itse: ei ole pannukakun, banaanin, rahkan ja vaahterasiirapin voittanutta herkkua vielä kaupasta löytynyt, nam! Suklaansyönti on vuosien myötä jäänyt melkein itsestään pois, ehkä kerran kuukaudessa naistenvaivojen aikaan tekee edes mieli syödä sitä. Maraboun Premium Dark 86% -tummasuklaa on tällä hetkellä voittamaton suklaasuosikki.  

~ * ~

 

Jahas, rystyset ruhjeilla eilisen kuntonyrkkeilyn jäljiltä. Ei sillä, että ottaisin sen hakkaamisen turhan tosissaan mutta... No, syytän kyllä osaksi huonoja hanskoja noista ruhjeista. Käsisiteet onneksi tukevat ranteita sen verran hyvin, ettei pahempia ole vielä sattunut. Enää kaksi kertaa jäljellä peruskurssia! Saapa nähdä mitä sitä sitten keksii. Hullun hauskaa tuo touhu on kyllä, tehokasta kunnonkohotusta ja lisäksi saa vielä hakata aggressiot pihalle, mikäs sen parempaa.

Lauantaina sain lopultakin raahauduttua uimaan. Sain joululahjaksi 10 vapaalippua uimahallille, mutta en kiireistä / keleistä / rahapulasta johtuen ole ehtinyt niitä vielä kertaakaan käyttää, mutta nytpä tuli korjattua sekin asia! Onneksi hallilla oli suhteellisen vähän väkeä ja sain rauhassa uiskennella kierroksia omalla radallani, aivan ihanaa. Voisi viikonloppuna mennä taas uudestaan, kun mies on jujutsuleirillä.